A testvérek között kialakuló viszály egyik tipikus színtere a játék. Ha közel azonos korúak, akkor természetes, hogy az érdeklődésük is hasonló, ugyanazzal a videojátékkal fognak játszani. Óhatatlanul felmerül a „ki az ügyesebb” problémája, és ezzel együtt a konfliktus is kialakul.

Szülőként nem árt tisztában lennünk vele, hogy a testvérek közötti veszekedés, féltékenység természetes folyamat, sőt szükséges a fejlődéshez. A gyerek ilyenkor gyakorolja be a későbbi, felnőtt élethez szükséges konfliktuskezelési technikákat. A viták során empátiát, elfogadást tanul, és nem utolsósorban megtanulja kontrollálni az indulatait.

siblings-playing-video-games-together-11997202.jpg

Mit tehetünk, ha játék közben elszabadulnak az indulatok?

  • Fontos, hogy a gyerekek tudják, meddig mehetnek el, - ne engedjük a fizikai erőszakot, verekedést!
  • Tekintsük elfogadottnak, hogy a gyereknek is vannak indulatai és legyen természetes, hogy ezeket ki is fejezheti. Fogadjuk el, ha a gyerek dühös, vagy féltékeny az ügyesebb testvérre. Egyúttal beszélhetünk arról, hogy nekünk is vannak indulataink, de ezeket megtanultuk kezelni.
  • Kérjük az ügyesebb, vagy nagyobb testvér segítségét, de diszkréten. Mondjuk el neki, hogy számítunk a támogatására. Magyarázzuk el neki, hogy miért féltékeny a testvére és próbáljuk meg az Ő segítségével feloldani a konfliktust. Megoldás lehet, ha a nagyobb gyerek segít a kisebbnek a játékban.
  • Jó móka, ha mi magunk is beszállunk a játékba. Megmutathatjuk, hogy mi magunk is ügyetlenek vagyunk. A gyereknek példaértékű, ha felvállaljuk a tökéletlenségünket és tapasztalatlanságunkat. Ha együtt játsszunk a féltékeny gyerekkel, akkor segíthetünk neki az indulatok feloldásában.
  • Fontos, hogy ne csináljunk „bolhából elefántot”!  Lehet, hogy a gyerekek között kialakult konfliktus fél perc alatt megoldódik. Amíg lehet, bízzuk rájuk a vita megoldását. Akkor avatkozzunk be, amikor feltétlenül szükségesnek érezzük a szülői jelenlétet.

A testvérek között kialakult viszály során kerüljük a büntetést. Helyette helyezzük a hangsúlyt a közös problémamegoldásra, amelyben a veszekedő gyerekek is aktívan részt vesznek.

 

Szerző: Kunsay Gyula  2013.09.23. 14:58 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://videojatekokrolszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr795529864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása