Érdekes cikket találtam a videojátékokról a Népszabadság honlapján:

 

"Világszerte egyre jobban elismerik a videojátékok fejlesztő képességét. Kutatások bizonyítják a videojátékok szem-kéz koordinációra gyakorolt pozitív hatását, mely számos szakmában óriási előnyt jelent, sőt már elvárás is. Ilyen foglalkozás például a sebész, a sofőr és a katona is.

 
Daphne Bavelier, a Rochester Egyetem agyi és kognitív tudományok professzora a videojátékozást az autóvezetéshez hasonlítja. „Ha belegondolunk, vezetéskor is folyamatosan alkalmazkodnunk kell a változó környezethez, csakúgy, mint számos játékban, ahol keresztül kell navigálnunk magunkat egy olyan pályán, ami tele van akadályokkal, csakúgy, mint az utakon”.
  
Az Amerikai Tudósok Szövetsége (Federation of American Scientists) is vizsgálta, hogy a hadseregben milyen teljesítményjavulás érhető el, ha a katonák rendszeresen videojátékoznak. Megállapították, hogy ez a tevékenység fejleszti a stratégiai gondolkodást, a csapatmunkát, a gyors helyzetfelismerést és a problémamegoldást. Fontos tehát, hogy a hadsereg felkészítésében szerepeljenek különböző szimulációs videojátékok.
 
Mátyus Tamás, a Videojátékokról Felelősen Platform elnöke szerint „napjainkban egyre több országban vezetik be a „videojátékozást” kórházakban, főleg a sebészeti osztályon. Vannak kórházak, például a New York-i Beth Israel kórház, ahol külön szobát hoztak létre az orvosoknak, ahol egyes játékokkal “bemelegíthetnek”, és gyakorolhatják a műtétek végrehajtását.” A videojátékok  ugyanis fejlesztik azokat a szem-kéz koordinációs képességeket, melyek nélkülözhetetlenek egy sebészeti beavatkozás, például egy laparoszkópiás műtét sikeres végrehajtásához.
 
A hazai Videojátékokról Felelősen Platform célja minél több megalapozott, elfogulatlan szakmai információt biztosítani arról, hogy melyek azok a videojátékok, amelyek fejlesztik a játékosok kreativitását, számítógépes készségeiket, közösségi kapcsolataikat, és melyek azok, amelyek nem ajánlottak még bizonyos korosztályok számára."

A cikk elérhető a népszabadság online oldalán.

Link:http://nol.hu/tud-tech/a_videojatek_hasznos_is_lehet?ref=sso

Szerző: Kunsay Gyula  2013.11.22. 13:00 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://videojatekokrolszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr595649243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása