A videojáték gyakran „mumus” a szülők szemében, üldözendő tevékenység, melyet korlátozni kell.

 Érdemes szem előtt tartani az előnyöket is, így talán egy kicsit más képet kapunk a játékról.

Bizonyított tény, hogy a jól megválasztott játék növeli a kreativitást, elősegíti a döntési képesség kialakulását, stimulál bizonyos agyi folyamatokat, fejlesztésként is alkalmazható.

 Mégis talán az egyik legnagyobb előnye, hogy segít a gyereknek kiépíteni és fenntartani a kapcsolatait, sőt az új barátságok megkötésében is nagy segítség.

 Nézzük közelebbről a szocializáció és a videojáték kapcsolódását. A gyerek számára a kapcsolatok kiépítésének lehetősége egyfajta „gyakorlópálya”, ami abban segít, hogy felnőttként elhelyezhesse magát a világban, képes legyen kapcsolatokat kötni és fenntartani. Ennek mikéntjét gyermekkorunkban kell alaposan begyakorolnunk.

 

  • Fontos, hogy a játék, ezen belül a videojáték a gyereket a kortárs csoporthoz való tartozás érzésében erősíti meg. A hasonló korúak közé való beilleszkedés életfontosságú, hiszen a gyerek e nélkül kirekesztettnek érzi magát.
  • Ne felejtsük el, hogy a játék elsősorban társas tevékenység, vagyis általában csoportokban történik a folyamat.
  • Felbecsülhetetlen jelentőségű, hogy a gyerek megtanulhatja, hogyan kell új kapcsolatokat kötni, új barátokat szerezni.
  • Megerősödik a csoporthoz tartozás érzése (azonos játékot játszók köre), ami később jól jön a gyereknek, hiszen idejekorán megtanulja, hogy azonosítsa magát egy közösséggel.

parents-and-children-playing-video-games.jpg

 A szülő segítheti a gyereket, ha hajlandó megismerni az új barátokat, akiket a gyerek a közös játék során ismert meg. Így a szülő is kiveszi a részét a kapcsolatépítésből, támogatásával, odafigyelésével.

 

Szerző: Kunsay Gyula  2013.08.08. 09:49 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://videojatekokrolszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr335450850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása