Gyermekeinket születésüktől fogva a nemi sajátosságaik szerint kezeljük. Amit egy kisfiúnak elnézünk, azt nem engedjük meg a kislányunknak. A lányoktól inkább azt várjuk, hogy simulékonyak, kedvesek legyenek és inkább veszünk nekik édes kis ruhácskákat, mint videojátékokat.

A szemlélet már rugalmasabb, mint akár húsz évvel ezelőtt, de a szülők részéről nyitottságot és rugalmasságot kíván meg, hogy elfogadják kislányuk fiús tulajdonságait.

girlgamers.jpg

Mit érdemes átgondolnunk, ha kislányunk szinte minden szabadidejét videojátékozással tölti?

  • Fontos szempont, hogy ne a gyermek neme határozza meg, hogy mennyi játékot engedélyezünk neki. Különösen lényeges ez akkor, ha fiútestvér is van. Nem jó, ha a kislány hátrányban érzi magát csak azért, mert lánynak született. Tehát legyenek egyenlők a szabályok a különböző nemű testvérek között.
  • Ha a kislány szeret fiús tevékenységekkel foglalkozni, szívesen videojátékozik, netán fiús sportágat űz, akkor ne hivatkozzunk arra, hogy lányhoz nem méltó hobbyval tölti az idejét. Soha nem tudhatjuk, hogy mikor lesz még hasznára a fiúsnak bélyegzett tevékenység.
  • Adjuk meg lányunknak a szabadságot az önkifejezésben. Attól, hogy videojátékokkal játszik, még harmonikusan fejlődhetnek női sajátosságai. Hasznos lehet egy beszélgetés arról, hogy a hagyományos női értékek miért lehetnek fontosak számára.

Miért jó egy kislánynak, ha videojátékokkal játszik?

  • Óriási előny, hogy szélesebb lesz a látóköre, megtanulja, hogy nemcsak a szokásos női témák érdekelhetik. Ez a későbbi pályaválasztásban is haszon, - a gyerek biztonsággal és szabadon fog dönteni arról, hogy melyik szakma érdekli Őt igazán.
  • A kislány gazdag baráti társaságot működtethet, melyben fiúk is részt vehetnek. Ez segít abban, hogy jobban megértse a fiúkat, ami a későbbi párkapcsolatban behozhatatlan előny.
  • Önbizalma nagyobb lesz, hiszen Ő olyasmiben is járatos lesz, amiben a legtöbb kislány nem. Tudatára ébredhet, hogy nem a nemétől függ, hogy okos, vagy ügyes.

Összességében a legjobb hozzáállás, ha tiszteletben tartjuk a gyerek szabadidejét, nemétől függetlenül. Ha kislányunk történetesen a videojátékot tartja a legjobb szórakozásnak, akkor fogadjuk el, hogy az Ő érdeklődési köre erre a területre irányul. 

 

Szerző: Kunsay Gyula  2013.11.06. 10:50 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://videojatekokrolszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr125617790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása